Recepty
Národní speciality
Chop-Suey z vepřového masa
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, osolíme a smícháme s vejci a máčeným škrobem. Na pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme do hněda. Musíme míchat vidličkou, aby se neslepilo a stejnoměrně opeklo. Pak maso scedíme a necháme na teple. Do zbylého horkého oleje vložíme na drobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a žampióny, na kostičky nakrájenou kapii a pórek. Mírně podusíme a vmícháme opečené maso, bílé vařené fazole, na kostičky nakrájený vařený celer, vařené brambory a nasekanou celerovou nať. Nakonec přidáme mleté chilli, zalijeme zálivem a promícháme.
Suroviny:
500 g vepřového masa z kýty nebo krkovičky, 2 lžíce máčeného škrobu, 2 vejce, sůl, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 1 pórek, 3 žampióny, 3 větší kapie, 50 g vařených bílých fazolí (nebo 50 g zelených fazolových lusků), 50 g vařeného celeru, 2 brambory, 1 snítka celerové natě, 1/2 lžičky mletého koření chilli, 2 stroužky česneku. Záliv: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, po špetce soli a Glutasolu, 1/2 lžičky cukru, 1l hovězího vývaru a 1 lžička škrobu.
Kachna na zázvoru
Vykostěná kachní prsíčka nakrájíme na tenké plátky, osolíme, promícháme a necháme asi 1 hodinu odležet. Potom rozehřejeme na pánvi sádlo, maso na něm prudce opečeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, pórek a zázvor, zalijeme vývarem, přidáme cukr, pepř, sójovou omáčku, dezertní víno a Glutasol. Zahustíme máčeným škrobem, přeložíme na předehřátou mísu a horké podáváme.
Suroviny:
600 g vykostěného kachního masa, 1 cibule, 1 pórek, 4 plátky čerstvého nebo máčeného zázvoru, 1 lžíce dezertního vína, 1 lžička cukru, špetka bílého pepře a Glutasolu, sůl, 1 lžička máčeného škrobu, 1/2 šálku drůbežího vývaru, 3 lžíce sádla
Kuře Chop-Suey
Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme, smísíme s vejci a máčeným škrobem, chvíli necháme odležet a pak prudce opečeme na horkém sádle do zlatova. Opečené maso vyjmeme ze sádla a necháme na kovovém cedníku okapat. Do zbylého tuku dáme osmahnout postupně všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky, v pořadí: cibule, česnek, p6rek, paprikové lusky a čerstvé žampióny. Promícháme a ještě přidáme uvařené fazole, celer, brambory a usekanou celerovou nať. Přidáme opečené maso, opatrně zamícháme, zalijeme zálivkou a chvíli podusíme. Nakonec přiostříme červeným olejem.
Suroviny:
450 g vykostěného kuřecího masa, 5 lžic sádla, 2 vejce, 1 lžíce máčeného škrobu, 2 cibule, 1 pórek, 2 zelené paprikové lusky, 50 g vařeného celeru, 50 g vařených fazolí, 50 g čerstvých žampionů, 30 g uvařených na kostičky nakrájených brambor, 2 stroužky česneku, 1 lžička červeného oleje, snítka celerové natě. Záliv: 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce kuřecího vývaru, 1 lžíce dezertního vína,1 špetka soli a cukru, špetka Glutasolu a 1 lžička škrobu.
Kuře Kung-Pao
Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky, osolíme je, smícháme s celými vejci a máčeným škrobem a necháme chvilku odležet. Na pánvi nahřejeme olej, maso do něj vložíme a za stálého míchání (nejlépe vidličkou) prudce opečeme. Přidáme sušené papričky chilli, pražené arašídy, zamícháme a zalijeme zálivkou, kterou jsme si předem v misce připravili. Úprava je velmi rychlá a pokrm má mít menší množství šťávy.
Suroviny:
450 g kuřecího masa, 50 g loupaných pražených arašídů, 3 lžíce oleje, 2 vejce, 1 lžíce máčeného škrobu, několik sušených papriček chilli. Záliv: 2 lžíce kuřecího vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, špetka cukru a soli, špetka Glutasolu a 1 lžička škrobu.
Polévky
Slepičí polévka s nudlemi
Do čistého slepičího vývaru přidáme na kostičky nakrájené zelí a pórek, lehce povaříme a pěnu sebereme. Potom přidáme předem namočené a dobře vyprané a překrájené černé houby ,rozšleháme vejce a pomalu je do vroucího vývaru nalijeme. Mezitím dáme do polévkové mísy zvlášť uvařené a přesekané škrobové nudle. Do polévky dáme ještě uvařené maso ze slepice nakrájené na kostičky a 1 lžíci sádla, aby se udělala takzvaná mastná oka. Posypeme sekanou petrželovou natí a překrájeným hlávkovým salátem.
Suroviny:
1 l slepičího vývaru, 300 g slepičího masa, 1 lžíce dezertního vína, špetka soli, špetka Glutasolu, 50 g máčených černých hub, 200 g vařených škrobových nudlí, 3 vejce, 1 pórek, 100 g bílého zelí, 1 lžíce sádla, sekaná petrželová nať a hlávkový salát.
Zeleninová polévka s houbami
Na pánvičku dáme na malé kostičky nakrájený bůček bez kůže, pokapeme dezertním vínem, přidáme mletý zázvor, 1 lžíci vody a do zlatova opečeme. Mezitím dáme vařit předem připravený slaný slepičí vývar, přidáme opečený bůček, na kostičky nakrájený celer, mrkev, bambusové výhonky, čerstvé houby a hrášek. Ke konci varu vlijeme rozšlehaná vejce, ochutíme Glutasolem a ozdobíme jemně sekanou petrželovou natí a rozkrájeným hlávkovým salátem.
Suroviny:
1 l slepičího vývaru, 100 g čerstvých hub, 200 g vepřového masa z bůčku, 1 lžíce dezertního vína, kousek čerstvého nebo mletého zázvoru, 1 lžíce oleje, 100 g bambusových výhonků (konzervovaných), 1 celer, 1 mrkev, 100 g hrášku (konzervovaného nebo zmrazeného), špetka soli, špetka Glutasolu, 2 vejce, petrželová nať 1 hlávkový salát.
Polévka z krabů
Na pánvičce rozpálíme olej a lehce osmažíme kousky krabího masa, přidáme sůl, zázvor a na kousky nakrájená rajčata, vložíme do vařícího vývaru a povaříme. Mezitím v šálku rozšleháme vejce, přidáme víno, sójovou omáčku a ocet. Vlijeme pozvolna do vývaru a ještě přidáme jemně nasekanou cibulku a pórek. Podáváme v šálcích.
Suroviny:
1 I rybího vývaru, 2 lžíce oleje, 250 g krabího masa , špetka soli, 2 rajčata, 1 kousek čerstvého nebo špetka mletého zázvoru, 2 vejce, 1 lžíce octa, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce sójové omáčky, 2 cibule, 1 pórek a špetka Glutasolu.
Hovězí polévka s kari
Do polévkového hrnce nalijeme studenou vodu, přidáme sůl, třený česnek, cibuli, pepř, zázvor a hovězí maso. Uvedeme do varu, zakryjeme pokličkou a pozvolna vaříme. Můžeme též použít tlakový hrnec. Když je maso měkké, vývar přecedíme a maso nakrájíme na kostičky, které vložíme do misek. Mezitím si z oleje a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme koření kari a lehce zpěníme. Potom vložíme do vývaru, metličkou rozšleháme a povaříme. Přidáme Glutasol, nalijeme do mističek a zdobíme sekanou pažitkou.
Suroviny:
1 l studené vody, 200 g hovězí kýty, 2 lžíce dezertního vína, 2 stroužky česneku, 1 cibule, několik kuliček pepře, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce oleje, 3 lžičky koření kari, 2 lžíce hladké mouky, špetka soli, špetka Glutasolu a pažitka.
Předkrmy
Čajová vejce
Vejce uvaříme natvrdo (10 minut), ochladíme ve studené vodě, naklepeme, ale neloupeme. Hned je dáme znovu vařit do připraveného nálevu asi na 15 minut. Poté vejce vychladíme, oloupeme a nálev přecedíme. Nakrájíme je na osminky a nálevem přeléváme. Podáváme jako doplněk ke studeným předkrmům nebo ke snídani.
Suroviny:
8 vajec. Nálev: 2 lžičky čaje, 1 hvězdička badyánu, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, špetka Glutasolu, 3 šálky vody a 1 šálku pomerančové štavy.
Chryzantémové květy z olihně
Od těla olihně odřízněte hlavu, vyndejte vnitřnosti a znovu opláchněte. Oliheň nakrájejte na 4-5 cm široké kroužky, okraje každého kroužku z jedné strany jemně nařízněte na půl cm široké proužky. Kroužky olihně položte na 3 vteřiny do vařící vody, naříznuté okraje se otočí ven a vytvoří podobu plátků chryzantémových květů. Vnitřek vzniklých květů potřete směsí vody a kukuřičného škrobu. Smíchejte rozmačkané krevety s mletým vepřovým masem, vínem a vaječným bílkem. Vzniklou směs vložte dovnitř květů a prostředek květu ozdobte zeleným hráškem. Vařte v páře při vysoké teplotě 8 minut. Květy naaranžujte na prostředek talíře a obložte smaženou listovou zeleninou. Do připraveného kuřecího vývaru přidejte sůl a kukuřičný škrob, povařte a nakonec s ním olihně zalijte.
Suroviny:
3 čerstvé olihně (450 g), 1 sklenice kuřecího vývaru, kukuřičný škrob, sůl, hrášek, listová zelenina (př. zelí), směs: 250 g krevet (vyloupané), 80 g. mletého vepřového masa, 1/3 lžičky soli, 1 lžička vína, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 lžíce vaječného bílku
Roláda z vepřového masa
Z hladké mouky, vajec, škrobu a vody umícháme řídké těstíčko. Na větší pánvi rozpustíme olej a z těstíčka upečeme 2 až 3 velmi slabé palačinky. Opékáme je mírně jen po jedné straně a neotáčíme je. Po upečení je necháme vychladnout. Mezitím si uděláme náplň. Umleté vepřové maso vložíme do mísy, přidáme vejce, sůl, mletý pepř, mletý muškátový oříšek, mleté koření kari a Glutasol. Dobře promícháme a po částech rozetřeme na opečenou stranu připravených palačinek, přidáme na delší nudle rozkrájenou šunku, slaninu a uvařená játra. Potom palačinky pevně srolujeme a položíme do utěrky, zavineme a utěrku patřičně utáhneme. Dáme na pařák do hrnce a vaříme v páře podle velikosti rolády 60 až 80 minut. Po uvaření roládu vyjmeme a necháme vystydnout. Před podáváním krájíme na jednotlivé plátky a zdobíme hlávkovým salátem.
Suroviny:
Palačinky: 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce máčeného škrobu, špetka soli, voda podle potřeby, 2 lžíce oleje. Náplň: 400 g mletého vepřového masa, 100 g slaniny, 100 g jater, 100 g šunky, 2 vejce, špetka soli, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžička mletého koření kari, 2 lžičky mletého pepře, špetka Glutasolu. Na ozdobu: 1 hlávkový salát.
Pokud Vás některé z těchto pokrmů alespoň trochu zaujaly, neváhejte, a navštivte naše kurzy vaření, kde se tyto a jiné další lahůdky naučíte sami připravovat.