Recepty

Národní speciality

Chop-Suey z vepřového masa

Vepřové maso nakrájíme na kostičky, osolíme a smícháme s vejci a máčeným škrobem. Na pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme do hněda. Musíme míchat vidličkou, aby se neslepilo a stejnoměrně opeklo. Pak maso scedíme a necháme na teple. Do zbylého horkého oleje vložíme na drobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a žampióny, na kostičky nakrájenou kapii a pórek. Mírně podusíme a vmícháme opečené maso, bílé vařené fazole, na kostičky nakrájený vařený celer, vařené brambory a nasekanou celerovou nať. Nakonec přidáme mleté chilli, zalijeme zálivem a promícháme.

Suroviny:

500 g vepřového masa z kýty nebo krkovičky, 2 lžíce máčeného škrobu, 2 vejce, sůl, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 1 pórek, 3 žampióny, 3 větší kapie, 50 g vařených bílých fazolí (nebo 50 g zelených fazolových lusků), 50 g vařeného celeru, 2 brambory, 1 snítka celerové natě, 1/2 lžičky mletého koření chilli, 2 stroužky česneku. Záliv: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, po špetce soli a Glutasolu, 1/2 lžičky cukru, 1l hovězího vývaru a 1 lžička škrobu.

Kachna na zázvoru

Vykostěná kachní prsíčka nakrájíme na tenké plátky, osolíme, promícháme a necháme asi 1 hodinu odležet. Potom rozehřejeme na pánvi sádlo, maso na něm prudce opečeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, pórek a zázvor, zalijeme vývarem, přidáme cukr, pepř, sójovou omáčku, dezertní víno a Glutasol. Zahustíme máčeným škrobem, přeložíme na předehřátou mísu a horké podáváme.

Suroviny:

600 g vykostěného kachního masa, 1 cibule, 1 pórek, 4 plátky čerstvého nebo máčeného zázvoru, 1 lžíce dezertního vína, 1 lžička cukru, špetka bílého pepře a Glutasolu, sůl, 1 lžička máčeného škrobu, 1/2 šálku drůbežího vývaru, 3 lžíce sádla

Kuře Chop-Suey

Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme, smísíme s vejci a máčeným škrobem, chvíli necháme odležet a pak prudce opečeme na horkém sádle do zlatova. Opečené maso vyjmeme ze sádla a necháme na kovovém cedníku okapat. Do zbylého tuku dáme osmahnout postupně všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky, v pořadí: cibule, česnek, p6rek, paprikové lusky a čerstvé žampióny. Promícháme a ještě přidáme uvařené fazole, celer, brambory a usekanou celerovou nať. Přidáme opečené maso, opatrně zamícháme, zalijeme zálivkou a chvíli podusíme. Nakonec přiostříme červeným olejem.

Suroviny:

450 g vykostěného kuřecího masa, 5 lžic sádla, 2 vejce, 1 lžíce máčeného škrobu, 2 cibule, 1 pórek, 2 zelené paprikové lusky, 50 g vařeného celeru, 50 g vařených fazolí, 50 g čerstvých žampionů, 30 g uvařených na kostičky nakrájených brambor, 2 stroužky česneku, 1 lžička červeného oleje, snítka celerové natě. Záliv: 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce kuřecího vývaru, 1 lžíce dezertního vína,1 špetka soli a cukru, špetka Glutasolu a 1 lžička škrobu.

Kuře Kung-Pao

Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky, osolíme je, smícháme s celými vejci a máčeným škrobem a necháme chvilku odležet. Na pánvi nahřejeme olej, maso do něj vložíme a za stálého míchání (nejlépe vidličkou) prudce opečeme. Přidáme sušené papričky chilli, pražené arašídy, zamícháme a zalijeme zálivkou, kterou jsme si předem v misce připravili. Úprava je velmi rychlá a pokrm má mít menší množství šťávy.

Suroviny:

450 g kuřecího masa, 50 g loupaných pražených arašídů, 3 lžíce oleje, 2 vejce, 1 lžíce máčeného škrobu, několik sušených papriček chilli. Záliv: 2 lžíce kuřecího vývaru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, špetka cukru a soli, špetka Glutasolu a 1 lžička škrobu.

Polévky

Slepičí polévka s nudlemi

Do čistého slepičího vývaru přidáme na kostičky nakrájené zelí a pórek, lehce povaříme a pěnu sebereme. Potom přidáme předem namočené a dobře vyprané a překrájené černé houby ,rozšleháme vejce a pomalu je do vroucího vývaru nalijeme. Mezitím dáme do polévkové mísy zvlášť uvařené a přesekané škrobové nudle. Do polévky dáme ještě uvařené maso ze slepice nakrájené na kostičky a 1 lžíci sádla, aby se udělala takzvaná mastná oka. Posypeme sekanou petrželovou natí a překrájeným hlávkovým salátem.

Suroviny:

1 l slepičího vývaru, 300 g slepičího masa, 1 lžíce dezertního vína, špetka soli, špetka Glutasolu, 50 g máčených černých hub, 200 g vařených škrobových nudlí, 3 vejce, 1 pórek, 100 g bílého zelí, 1 lžíce sádla, sekaná petrželová nať a hlávkový salát.

Zeleninová polévka s houbami

Na pánvičku dáme na malé kostičky nakrájený bůček bez kůže, pokapeme dezertním vínem, přidáme mletý zázvor, 1 lžíci vody a do zlatova opečeme. Mezitím dáme vařit předem připravený slaný slepičí vývar, přidáme opečený bůček, na kostičky nakrájený celer, mrkev, bambusové výhonky, čerstvé houby a hrášek. Ke konci varu vlijeme rozšlehaná vejce, ochutíme Glutasolem a ozdobíme jemně sekanou petrželovou natí a rozkrájeným hlávkovým salátem.

Suroviny:

1 l slepičího vývaru, 100 g čerstvých hub, 200 g vepřového masa z bůčku, 1 lžíce dezertního vína, kousek čerstvého nebo mletého zázvoru, 1 lžíce oleje, 100 g bambusových výhonků (konzervovaných), 1 celer, 1 mrkev, 100 g hrášku (konzervovaného nebo zmrazeného), špetka soli, špetka Glutasolu, 2 vejce, petrželová nať 1 hlávkový salát.